8 d’ag. 2009

Match Cut

The Dawn of Man
Conscient de la seva victòria, el mico es posa dempeus. A la mà dreta sosté un os amb el qual acaba de matar a cops a un altre mico. Sembla endevinar el poder que ha guanyat al descobrir l'arma. Aixeca el seu braç pelut i llança l'os a l'aire. La càmera segueix en un primer plànol l’os, que cada vegada puja més i més alt al cel. Quan torna a caure cap al terra... un tall. El blau del cel s'ha convertit en el negre de l'Univers; en lloc de l'os, una nau espacial oblonga flota pel cosmos.

Un instant, un insignificant interval en el que està comprès tota la història de la humanitat. El match cut més famós de la història del cinema (6:58).


Also sprach Zarathustra, Op. 30 (Així parlà Zaratustra) Richard Strauss, 1896.
 
An der schönen blauen Donau
, Op. 314 (El Danubi blau) Johann Strauss II, 1866.




Amb permís o sense ara hi cardaré una pseudo Crítica Curta, principalment perquè la part de 'Context' em mola.

Obra 2001: A Space Odyssey (2001: Una odisea del espacio)

Autor Stanley Kubrick / Arthur C. Clarke

Gènere Cinema / Literatura

Subgènere Ciència Ficció

País Anglaterra

Any 1968

Context En Kirk i en Spock porten tres temporades a la USS Enterprise, falta un any perquè l'home faci el viatge relatat per Jules Verne un segle abans i un jove George Lucas guanya un concurs de curts amb la seva primera obra (queden 9 llargs anys perquè Star Wars arribi a les pantalles)

Crítica Curta Meravellosa obra cinematogràfica, tota una revolució a la seva època, visionada avui encara transmet la qualitat visual que podria presentar una pel·lícula recent. Basada en una història curta d'Arthur C. Clarke (El centinela), Kubrick i el mateix Clarke redacten conjuntament el guió. Per la seva banda, Clarke escriu simultàniament l'adaptació en novel·la. Mentre que Clarke opta per explicar de forma més clara els successos de la història, Kubrick escull poderoses efectes visuals i diàlegs mínims per mantenir un ambient misteriós i enigmàtic.

Tot i les seves diferències, la pel·lícula i el llibre tenien la intenció de complementar-se l'un a l'altre. Per tant, per tots aquells que hagin visionat l'odissea recomano una lectura de la novel·la i una posterior revisió de la pel·lícula, una experiència realment gratificant.


1 comentari:

  1. " Quan vaig veure "2001: a space oddysey" vaig saber perfectament que el que volia fer a "Solaris" era quelcom completament oposat i diferent a aquesta. Em sembla que cada escena és una il·lustració de revista de ciència ficció. I no precisament art gràfic de bona qualitat"

    de Tarkovski durant els preparatius de ‘Solaris’

    Jo ho deixo a l'aire xDD

    Mr.Pink

    ResponElimina